שוקלים לפתוח בית אוכל? כל מה שצריך לדעת על בדיקות איכות ובטיחות מזון 

במידה והנכם שוקלים לפתוח בית אוכל, שהרי אחד מהנושאים שתידרשו למקד עליו את הדעת עוסק בבדיקות איכות ובטיחות מזון. מידי שבוע מפרסם משרד הבריאות עשרות קריאות להחזרת מוצרים (ריקולים) שונים בעקבות מגוון רחב של סיבות, החל מחשש להימצאות חיידקים (דוגמת סלמונלה, ליסטריה ועוד) וכלה בגופים זרים שנתגלו במוצרים כאלו ואחרים. 

בשבוע האחרון בלבד נעשו ריקולים עקב איתור נוכחות של אלרגנים (ביצים, גלוטן, סויה, אגוזים וכדומה) שאינם מופיעים בתוויות המוצרים, רמות גבוהות מהמותר של עובשים (אפלטוקסינים), ריחות חריפים שהופיעו בעת פתיחת האריזות וכן הלאה. מבית חברת ביולב מציינים שבעידן העכשווי מתרחבת המודעות בקרב הציבור בכול מה שנוגע לאיכותו של המזון, בטיחותו ומרכיביו התזונתיים.

תחומי פעילותו של שירות המזון הארצי

בישראל קיימים מספר משרדי ממשלה האמונים על נושא בדיקות איכות ובטיחות המזון, בהם משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד החקלאות ומשרד התעשייה והמסחר, בעוד שהרשויות המקומיות מופקדות על אכיפת הפיקוח. במשרד הבריאות ישנם כמה גופים האחראיים למערך הפיקוח על המזון בארץ מכול ההיבטים, כגון שירות המזון הארצי, המחלקה לבריאות הסביבה, המחלקה למעבדות בריאות הציבור והמחלקה לתזונה. 

תחומי פעילותו של שירות המזון הארצי חולשים על כל שרשרת ייצור המזון ועוסקים, בין היתר, בקביעת מדיניות הפיקוח, הכנת צווים, תקנים, תקנות והוראות נוהל לביצוע, קביעת שיטות ליישום הפיקוח בייצור ושיווק מזון (כגון HACCP, GMP,BRC  וכיו"ב), כמו גם ביצוע מחקרים וסקרים, אבטחת מזון איכותי, בטיחותי ואותנטי לצרכנים, הדרכות והכשרות של צוותים מקצועיים ועוד.

דיגום מזון ובדיקתו במעבדות מיקרוביולוגיות מוסמכות ומוכרות

אחת מהמטרות שהוגדרו על ידי שירות המזון הארצי נוגעת להטמעת מחויבותם של יצרנים, יבואנים ומשווקים לביצוע בדיקות איכות ובטיחות מזון באופן עצמאי ובפיקוח עצמי בהתאם לתקנים הישראלים ולדרישותיו של משרד הבריאות. מימוש המטרה מיושמת באמצעות יצירת מנגנון אכיפה יעיל, סמכותי ומרתיע, המחייב את כל העסקים שיש להם זיקה לשרשרת המזון לעמידה בסטנדרטים שהוגדרו מטעם המשרד. 

במסגרת האכיפה, מחויבים בתי עסק בענפי המזון שונים לנטילת דגימות מזון ועריכת בדיקות מקצועיות במעבדות מיקרוביולוגיות מוסמכות ומוכרות על ידי משרד הבריאות. מדובר בבדיקות סדירות המבוצעות דרך קבע בתדירות שקבע משרד הבריאות, בהן בדיקות מיקרוביאליות לזיהוי פתוגנים העלולים לגרום לתחלואה, בדיקות של מזון החשוד בגרימת הרעלה, בדיקת ערכים תזונתיים להערכת חיי מדף וסימון המזון בהתאם לת"י 1145 ועוד. 
 

ליצירת קשר, השאירו פרטים ונשוב בהקדם