כל מה שצריך לדעת על רישוי לעסקים בענף המזון 

בהתאם לסעיף 1 (א) בחוק רישוי לעסקים התשכ"ח-1968 (על תיקוניו השונים), שר הפנים רשאי להגדיר בצווים אילו עסקים הנם טעוני רישוי, זאת על מנת להבטיח כמה מהמטרות המפורטות בהמשך לסעיף זה בהן: שמירה על שלום הציבור, בטיחותו ובריאותו, לרבות שמירה על איכות נאותה של הסביבה, תנאי תברואה נאותים ומניעת מפגעים ומטרדים. 

מטרות נוספות נועדו למנוע סכנות דוגמת שוד והתפרצות, התפרצות של מחלות בקרב בעלי חיים ואו זיהום מקורות מים בתרופות, בחומרי הדברה או דשנים, כמו גם קיום הדינים הנוגעים לתכנון הבנייה ולכבאות. צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ג-2013, מפרט את רשימת העיסוקים הטעונים רישוי, תוך חלוקתם ל- 10 קטגוריות כגון בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, חקלאות ובעלי חיים, דלק ואנרגיה, מים ופסולת, מזון ועוד.

בתי עסק בענפי המזון המוגדרים כטעוני רישוי

בתוספת לצו רישוי לעסקים ישנה רשימה של בתי עסק בענפי המזון המוגדרים כטעוני רישוי, כגון בתי אוכל שבהם מכינים ואו מגישים מזון לצריכה במקום או מחוצה לו (מסעדות, מזנונים, בתי קפה, פאבים וקייטרינג), מדגרות ביצים, בתי קירור, מפעלי ייצור לטיפול בבשר גולמי (בשר בהמות, עופות ודגים), וכן מרכולים, אטליזים, קיוסקים וכיו"ב. 

למעשה, כל מי שמבקש לפתוח עסק שיש לו זיקה ישירה או עקיפה לתחום המזון, מחויב להגיש בקשה לרישיון עסק במחלקת רישוי לעסקים של הרשות העירונית שבתחומה עתיד העסק לשכון. בעניין זה, ראוי להבהיר שעצם הגשת הבקשה מצד היזם לקבלת רישיון עסק, אין בה בכדי להוות גושפנקה לפתיחת העסק, ויזם הנוהג כך נחשב לפורע חוק.

דרישות, הוראות ותקנות כלליות ופרטניות

הליך הרישוי לעסקים ידוע במורכבותו, ובפרט כשמדובר בעיסוק הנוגע למזון ואו בריאות הציבור, שאז הרישיון מותנה בעמידה במכלול לא מבוטל של דרישות, הוראות ותקנות, שחלקן הנן כלליות ורלוונטיות לכלל העסקים בתחום בעוד אחרות מתייחסות באופן פרטני לסוג בית העסק. 

למשל, פרק ג בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל), משנת התשמ"ג- 1983 עוסק במבנים של כלל בתי האוכל ומתייחס לאופן חלוקתם הפנימית (מטבח, חדרי אוכל, מחסן וחדרי שירות), הגובה המינימלי של התקרה בכול אחד מהחדרים, החומרים המשמשים לבניית הקירות, התקרות והמחיצות, אופן בניית הרצפות, התקנת הצנרות, חלוקת המטבח למדורים וכדומה. 

מאידך, בתוספת לתקנות ישנה התייחסות פרטנית לכול בית עסק (מזנון, בית קפה, מסעדה, פיצרייה, אולם שמחות ועוד) בהתאם לסיווגו, לפיכך כדאי להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום לצורך קבלת רישיון עסק.


 

ליצירת קשר, השאירו פרטים ונשוב בהקדם