כל מה שצריך לדעת על תכנון מטבחים מוסדיים בטרם פתיחת עסק בתחום המזון 

שוקלים לפתוח מסעדה? שירותי קייטרינג? או שמא אולי אולם אירועים? בנסיבות הללו, כדאי שתסתייעו בחברה המתמחה בתכנון מטבחים מוסדיים, ומוטב להיעזר בה כבר בשלב החיפושים אחר נכס, זאת על מנת שניתן יהיה לבדוק את מידת התאמתו לדרישות החוק ולצורכי העסק עוד בטרם שכירתו או רכישתו. 

פתיחת עסקים בתחום המזון או כאלו שמופעלים בהם מטבחים תעשייתיים למטרות מסחריות (דוגמת גני אירועים, בתי מלון, חברות תעופה, בתי חולים, בתי אבות, ארגונים ומוסדות המספקים שירותי האכלה לעובדים וכדומה), מותנית בהנפקת רישיון עסק מטעם הרשות המוניציפלית הרלוונטית. יתרה מכך, חוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון) קובע שמפעלים לייצור מזון ועיבודו, מחויבים גם ברישיון ייצור מטעם מנהל שירות המזון של משרד הבריאות.

התאמה הנדסית של המטבחים לייעודם הספציפי

המומחים מסבירים שבתקנות רישוי עסקים (תנאים תברואתיים לעסקים לייצור מזון) משנת התשל"ב-1972, וכן בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל) משנת התשמ"ג-1983, מוגדרות ההנחיות וההוראות הנוגעות לתכנון מטבחים מוסדיים, להקמתם והפעלתם, זאת כדי להבטיח שהמזון המסופק מיוצר בתנאים נאותים, בהתאם לאמות המידה שנקבעו בחקיקת המזון ובהתאם למקובל באסדרה במדינות המערביות. 

בהקשר זה, חשוב להבהיר שתכנון מטבחים מוסדיים אינו מתמקד בתנאי תברואה בלבד, אלא עוסק במגוון רחב של היבטים מתחומים שונים, החל מקבלת אישורים לגבי מיקום בית העסק, וכלה בהתאמה הנדסית של המטבחים לייעודם הספציפי, כשלכול אורך שלבי התכנון של בית העסק והקמתו, חשוב לאתר את דרך המלך שבין העמידה בכול דרישות החוק לבין השאיפה למקסום התועלת מהנכס.

תקנות כלליות ותקנות פרטניות בהתאמה לסיווג בית האוכל

כאמור, תכנון מטבחים מוסדיים דורש התייחסות למכלול רחב של פרמטרים, שחלקם כלליים ונוגעים לכלל בתי האוכל כגון סוגי החדרים שחייבים להיות בהם (מטבח, חדרי אוכל, חדרי שירות ומחסן), גובה הקירות, המחיצות והתקרות בכול אחד מהחדרים והחומרים המשמשים לבנייתם (בטון, לבנים או בלוקי מלט), וכן אופן בניית הרצפה והתקנת הצנרת ותעלת הניקוז. 

המטבח עצמו מחויב להיות בתוך מבנה בית האוכל ולעמוד במספר תנאים העוסקים באופן חלוקת החלל הפנימי, סוג חיפוי הקירות וחובת התקנה של כיורים וברזים לאספקת מים קרים וחמים. דרישות אחרות הנן פרטניות בהתאמה לסיווג בית האוכל (מזנון, בית קפה, מסעדה, פיצרייה, מאפיה, מזנון פלאפל, אולם שמחות ועוד) ומגדירות אילו מאכלים מותר ואסור להכין, להחזיק ולמכור במקום, שטחם המינימלי של החדרים בכול אחד מהם וכיו"ב.
 

ליצירת קשר, השאירו פרטים ונשוב בהקדם