יש לכם בית קרקע עם גג רעפים? סובלים מבית לוהט בתקופת הקיץ ומטמפרטורות גבוהות במיוחד בקומות העליונות? חשים כיצד הטמפרטורה מזנקת עם כל מדרגה שאתם מטפסים? המזגן פועל ללא הפוגה וצורך חשמל בכמות מטורפת אבל אף אחד אינו מכבה אותו מרוב שחם? במידה והתרחיש הזה מוכר לכם מקרוב, זה הזמן לשקול התקנה של מפוח גג רעפים!
הצוות המקצועי מסבירים שהמפוח יונק את החום הכלוא בחלל גג הרעפים ומפנה אותו החוצה, אם באופן טבעי ואם על ידי מנוע חשמלי שפעולתו מווסתת בעזרת תרמוסטט, כששני החלקים הם רכיבים נפרדים מהמערכת. כתוצאה מפעולת המפוח יניקת עשן נוצר בחלל הגג תת לחץ המעודד סירקולציה של אוויר.
יחד עם זאת, על מנת שמפוח גג הרעפים ימלא את ייעודו באופן אפקטיבי ויספק פתרון ברמה האופטימלית, יש לשלבו עם פתרונות נוספים לאוורור חלל שבין התקרה של הבית לגג הרעפים. קיימות כיום בשוק שתי טכניקות עיקריות לאוורור החלל שבגגות הרעפים, שהאחת כוללת הוספת רעפי אוורור ייעודיים במיקום נמוך בגג.
מבעד לרעפים חודר אל החלל שבין גג הרעפים ותקרת הבית אוויר נקי, שמחליף את האוויר הלוהט שמפונה החוצה באמצעות המפוח. הטכניקה השנייה מורכבת מהתקנת תריס בתקרת הבית, ויתרונה של השיטה נעוץ בכך שהיא מאפשרת פינוי של אוויר חם כלפי חוץ מכל רחבי הבית, לרבות קומת הקרקע, זאת על ידי ניתוב האוויר החם מתוך חללי הבית לעליית הגג, ומשם מפונה החוצה בעזרת המפוח.
לעניין זה, כדאי לדעת שהתקנת מפוח גג המשולב עם תריס בתקרת הבית מאפשר הפחתת טמפרטורה בטווח שבין 20 - 15 מעלות בעליית הגג והפחתת טמפרטורה של 5 - 3 מעלות בשאר רחבי הבית, כך שמדובר בירידה דרסטית של הטמפרטורה וחיסכון משמעותי בצריכת החשמל. המלצה נוספת היא העדפת מפוח גג המופעל על ידי מאוורר צירי עם כנפיים פתוחות, מה שמבטיח שהמפוח עצמו מופעל באופן חסכוני.
כמו כן, במצבים שבהם מבנה גג הרעפים אינו מאפשר התקנה של מפוח חשמלי (לרוב בשל קשיי חיבור אל החשמל), אזי כדאי לשקול התקנה של מפוח סולרי. ככלל, חשוב להתאים את המפוח לנפח חלל הגג, ומומלץ להעדיף מפוח חזק עם מנוע עוצמתי של יצרן מנועים רציני וידוע, אבל מאידך שמתאפיין בפעולה שקטה.