במידה והנכם מבחינים במעין חריץ באזור המפגש בין השן לחניכיים או שהשיניים ארוכות מהרגיל, ובמקביל התחלתם לסבול מרגישות מוגברת בשיניים, סביר להניח שלקיתם בתופעה המכונה "נסיגת חניכיים".
מדובר במצב שבו החניכיים נסוגים (רצסיה) וכתוצאה מכך נחשף משטח שורש השן. מעבר להשלכות מבחינה אסתטית, התהליך מלווה בספיגת עצם והרס של הרקמות התומכות בשן. נסיגת החניכיים נגרמת על פי רוב ממחלת חניכיים (פריודונטיטיס).
זוהי מחלה דלקתית כרונית הנובעת מהצטברות של אבנית ורובד חיידקי (פלאק) לאורך קו החניכיים, ובפרט במרווחים שבין החניכיים והשיניים (כיסי החניכיים). בהקשר זה, חשוב להבהיר שהדלקת איננה נגרמת באופן ישיר מהחיידקים עצמם אלא כתגובה של מערכת החיסונית שמנסה להילחם בהם.
כשמדובר בנסיגת חניכיים הנגרמת ממחלת חניכיים, היא מלווה בדרך כלל בתסמינים נוספים דוגמת חניכיים אדומות ונפוחות, דימום במהלך צחצוח, שימוש בחוט דנטלי ואו נגיסה ולעיסת מזונות במרקם קשה, רגישות לחום, לקור ולמגע, הבל פה בריח רע, כמו גם כיסי חניכיים וניידות של השיניים, ובמקרים החמורים עלול הנזק שמסבה המחלה להוביל אף לאובדנן.
היות ומחלת החניכיים לרוב לא מלווה בכאבים, מרבית מהמטופלים פונים למרפאת השיניים רק בשלביה המתקדמים של המחלה, כשההרס שנגרם לרקמות התאחיזה ועצם הלסת כבר בלתי הפיך. במידה והמחלה מאובחנת בשלב מוקדם, שאז הטיפול הוא הקצעת שורשים. זהו ניקוי עמוק המבוצע על ידי פריודונט תחת הרדמה מקומית, ובמסגרתו מסירים באופן יסודי את רקמות החניכיים הדלקתיות והאבנית שבכיסי החניכיים.
נסיגת חניכיים יכולה להיווצר גם ממגוון סיבות אחרות כגון טראומה מכנית כתוצאה מצחצוח שיניים אגרסיבי, בין אם בעקבות שימוש במברשת שיניים עם זיפים קשים ואו הפעלת כוח רב, בין אם בשל גירוי כרוני של החניכיים באמצעות חפץ זר.
למשל, פירסינג על הלשון, גירוד עם הציפורן וכדומה. גורמי סיכון נוספים הם גנטיקה, גיל, טיפולים אורתודונטים ליישור שיניים, תותבות נשלפות שלוחצות על החניכיים בשל חוסר התאמה, כמו גם שחזורים דנטליים, סגר שיניים לא תקין ועוד.
כמו כן, ממחקרים עולה ששכיחות נסיגת החניכיים בקרב מעשנים גבוהה יותר בהשוואה לאלו שאינם מעשנים. בבדיקה אצל הפריודונט נבחנת הסיבה לנסיגת החניכיים ולפיה נקבעת תכנית טיפולית מתאימה. הטיפול בנסיגת החניכיים עצמה מורכב מניתוח השתלת חניכיים לכיסוי פני שורש השן החשוף.